Turun silakkamarkkinat – Vuosisatoja vanha perinne

Turun silakkamarkkinat on Aurajoen rannalla joka syksy vuosittain järjestettävä tapahtuma, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1636 saakka. Turun Kalamarkkinayhdistys ry:n toimesta järjestettävä alue sijaitsee Itäisellä- ja Läntisellä Rantakadulla Auransillan ja Herrainpolun välissä. Erilaisia ruokatuotteita myyvien kauppiaiden lisäksi markkinoilla on tarjolla monenlaisia muitakin palveluita ja käsityötuotteita.

Kalastajien viimeinen toritapahtuma ennen talvea

Vuonna 1731 Aurajoella järjestettiin ensimmäiset syysmarkkinat, joilla myytiin muun muassa 134 kalastajaveneeltä tuotua kalaa sekä erilaisia makeisia ja olutta tarjoavia krouveja. Vuodesta 1979 lähtien silakkamarkkinat ovat järjestetty nykymuodossaan. Silakkamarkkinat ovatkin merkittävä osa turkulaisten syksyä ja viimeinen mahdollisuus paikallisille kalastajille esitellä tuotteitaan ennen talvea. Tapahtumassa on jaettu vuosittain palkintoja silakkajalosteisiin liittyen, kuten parhaan herkkusilakan ja parhaan valkosipulisilakan.

Kalankaupan lisäksi monenlaista muuta

Noin 200 eri myyjän edustamana Turun silakkamarkkinoiden kattauksesta löytyy kalan lisäksi muun muassa käsitöitä, leivonnaisia, mehuja ja muita elintarvikkeita. Myös erilaiset tapahtumat ja ohjelmat takaavat runsaan tunnelman alueelle. Nelipäiväisen tapahtuman kävijämäärät vaihtelevat vuosittain säästä riippuen 150 000 molemmin puolin ja kalatuotteita myydään 50 000-60 000 kiloa.

Silakkamarkkinoiden vaikutus alueen elinkeinoihin

Merkittävin osa Turun silakkamarkkinoiden osallistujista on kalastajia, mutta myös muut yrittäjät hyötyvät tapahtumasta. Kalastajien lisäksi moni paikallinen käsityöläinen ja elintarvikkeiden myyjä, sekä ravintolat ja muut alueen yrittäjät hyötyvät tapahtuman tuomista asiakkaista ja maineesta.

Korona-aikaan noudatetaan varotoimia

Vuoden 2020 pandemian aikana moni aiemmin perinteiseksi koettu tapahtuma on siirretty verkkoon tai peruttu kokonaan. Turun silakkamarkkinoiden osalta tapahtuma on pysynyt suurinpiirtein entisellään, mutta tietysti koronaturvallisuuden vaatimukset on otettu huomioon. Esimerkiksi tapahtumapaikan alueelle on tehty ylimääräisiä vesipesu- ja desinfiointipisteitä ja asiakkaille on annettu ohjeita turvaetäisyyksien noudattamiseksi.

Turun silakkamarkkinat – Yli 350 vuotta vanha perinne jatkuu

Vaikka silakkamarkkinat ovat vuosien varrella muuttuneet ja kehittyneet, on ainakin yksi asia pysynyt samana: se on aina ollut ja pysyy jatkossakin hauskana ja eksoottisena tapahtumana, joka yhdistää ihmisiä ja ravinteiden saatavuutta ympäri Suomen. Turun silakkamarkkinat onkin vuosisatojen saatossa vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen suurimmista ja menestyneimmistä markkinatapahtumista ja uskomme sen jatkuvan pitkään.

Jätä kommentti